Renata Šniolienė kviečia gaminti gardžiai ir tausiai!! Tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė dalinsis savo patirtimi ir demonstruos: kur sunaudoti morkų tarkius – likusius išspaudus sultis, ką gardaus pasigaminti iš gausaus cukinijų derliaus ir kaip sunaudoti dažniausiai išmetamą cukinijų žievę. Ir tai dar ne viskas!
Skaptuojant moliūgą Helovino dekoracijoms ar tiesiog jį prapjovus sėklos dažniausiai išmetamos. Vis dėlto skyrus vos keliolika minučių galima pasigaminti puikų užkandį.
Sėklos suberiamos į kiaurasamtį, o jis panardinamas į gilesnį indą su šaltu vandeniu. Sėklos vandenyje rankomis trinamos, kol lieka švarios, be moliūgo minkštimo ir išorinės plėvelės.
Kiaurasamtis ištraukiamas iš vandens ir pakabinamas virš kriauklės. Kai sėklos kiek apdžiūsta, paskleidžiamos ant kepimo skardos ar kito patogaus paviršiaus taip, kad nesiliestų viena su kita, ir 2–3 dienoms paliekamos šiltoje namų vietoje. Galima valgyti iš karto arba paskrudinti su įvairiais priedais.
Skrudinant keptuvėje išlydomas šaukštelis sviesto, suberiamos sėklos ir intensyviai maišant kepama, kol apskrunda ir pradeda traškėti. Tuomet suberiami mėgstami priedai ir dar kelias minutes pakaitinama.
Sėkloms gardinti puikiai tinka: druska, aitriosios paprikos, ciberžolės, karis, maltų pipirų mišinys, vasabių milteliai.