Brangenybė šiukšliadėžėje: užsienio ekspertai kvies kitaip pažvelgti į maistą
Balandžio 10 d. į Vilnių rinksis pripažinti užsienio ekspertai – Lietuvos vartotojų institutas (LVI) rengia tarptautinę konferenciją „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą”. Eurobarometro duomenimis, tik 44 proc. apklaustų lietuvių tiki, kad kiekvienas gyventojas ir namų ūkiai gali prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, tuo metu net 88 proc. švedų yra įsitikinę, kad individų (sąmoningų vartotojų) vaidmuo yra lemiamas.
„Šią konferenciją rengiame norėdami supažindinti suinteresuotuosius asmenis ir neabejingus vartotojus su vertinga kitų šalių patirtimi – tų, kurios daug seniau susirūpino dėl maisto švaistymo, jau yra išbandžiusios įvairias visuomenės švietimo strategijas ir žino, kas veikia, o kas – ne”, – sako LVI prezidentė Zita Čeponytė.
Dažnam vartotojui atrodo, kad maisto švaistymas – smulki buitinė problema; konferencijos kalbėtojai kvies į šią opą pažvelgti globaliai. Europos maisto informacijos tarybos (EUFIC) vartojimo tyrimų vadovė Sophie Hieke apibendrins naujausius vartotojų elgsenos tyrimus. Pasirodo, daugumai vartotojų didžiausią įspūdį daro ne maisto švaistymo statistika ar poveikis aplinkai, o kitų vartotojų elgesys.
Nyderlandų mitybos centro ekspertė Margret Ploum papasakos, kaip ir kodėl rekomenduoja olandams renkantis maistą vadovautis aplinkos tausojimo kriterijais. Autoritetingos Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO), siekiančios išspręsti bado problemą pasaulyje, pareigūnas Robert van Otterdijk paaiškins ekonominius maisto švaistymo aspektus, tarp jų ir neigiamą poveikį besivystančioms šalims.
Regiono kaimynės Švedijos Malmės miesto savivaldos sistemoje dirbanti Ingela Morfeldt pasidalins šio miesto sėkmės paslaptimis: kaip jam pavyko tapti vienu tausiausių miestu pasaulyje, be kita ko, drastiškai sumažinus maisto švaistymo mastus.
„Mūsų dienų paradoksas – maistas vis brangsta, bet požiūris į jį darosi vis atsainesnis. Laikas prisiminti, kaip mūsų tėvai ir seneliai brangino maistą. Ir šiandien daugeliui žmonių Lietuvoje ir kitur maistas vis dar nelengvai prieinamas. Brangenybei ne vieta šiukšliadėžėje”, – sako konferencijos organizatorė Z. Čeponytė.
Konferenciją pasveikins už visuomenės sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys Vytenis Andriukaitis.