Porcijų planavimo subtilybės

Neretai apsirinkame spręsdami, kiek maisto iš tiesų reikia pagaminti.

Tiksliai numatyti porcijas ypač svarbu, jei norime, kad liktų mažiau nesuvalgyto maisto. Porcijų planavimas nereiškia, kad gaminsite mažiau. Gaminsite lygiai tiek, kiek suvalgysite.

Dažnai neaišku, kiek prireiks kruopų ir kitų maisto produktų, kurių tūris gaminant keičiasi. Ši lentelė padės nustatyti, kiek ryžių, makaronų, grikių ir kuskuso virti gaminant garnyrą prie antrojo patiekalo.

Danijoje atlikto tyrimo duomenimis, įprastines lėkštes pakeitus 9 procentais mažesnėmis, maisto atliekų kiekį galima sumažinti daugiau nei 25 procentais.

Ryžiai

Kairėje – 80 g sausų ryžių (4 šaukštai), tai – porcija suaugusiajam. Dešinėje – tie patys ryžiai, tik jau išvirti. Tūris padidėjo beveik 4 kartus! Štai kodėl neverta improvizuoti „iš akies“ – porcijas reikia apskaičiuoti.

Makaronai

Neretai apsirinkame spręsdami, kiek makaronų reikia išvirti, kad būtų nei per mažai, nei per daug. Suaugusiam žmogui rekomenduojama garnyrui virti apie 75 g. makaronų.

Grikiai

Štai jums įrodymas, kad 4 valgomieji šaukštai (apie 75 g) nevirtų grikių – išvirus pavirsta į visai padorią porciją.Tačiau ką daryti, jei visgi išsivirėte per daug? Atsakymas – užšaldyti!

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...