Renginiai

Tarptautinė konferencija „Apie maisto atliekas namų ūkiuose rimtai"

Lietuvos vartotojų institutas 2020 m. lapkričio 26 d. Vilniuje organizavo nuotolinę tarptautinę konferenciją „Apie maisto atliekas namų ūkiuose rimtai”. Joje pagrindinis dėmesys buvo skiriamas namų ūkių maisto atliekoms ir vartotojų vaidmeniui sprendžiant šią problemą. Pranešimus anglų kalba galima peržiūrėti ČIA.  

Konferencijoje dalyvaujantys šios srities mokslininkai ir ekspertai pristatė įvairius maisto švaistymo aspektus ir įkvėpė sėkmingais maisto švaistymo namų ūkiuose mažinimo pavyzdžiais.

  • Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius atidarė konferenciją ir pateikė įžvalgų apie ES veiksmus, susijusius su maisto švaistymu.
  • Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė pristatė tarptautinę visuomenės švietimo apie maisto atliekas iniciatyvą „Linkėjimai, maistas” ir efektyviausias informavimo kampanijos veiklas bei priemones.
  • Wageningeno universiteto (Nyderlandai) docentė Erica van Herpen aptarė maisto atliekų susidarymo namų ūkiuose priežastis ir galimas priemones joms išvengti, pateikė efektyviausius būdus pasiekti vartotojo elgsenos pokyčius.
  • Tamperės universiteto (Suomija) docentė Elina Närvänen atkreipė dėmesį į „vartotojų-piliečių”, kurie tampa maisto atliekų mažinimo pokyčių lyderiais, vaidmenį.
  • Maisto atliekų prevencijos ekspertų grupės bei Danijos aplinkos ir maisto ministerijos specialioji patarėja Anne Lerche įkvėpė geriausiomis Danijoje taikomomis maisto švaistymo mažinimo praktikomis, nuo vyriausybinių iki privačių asmenų iniciatyvų.
  • Išradėja Solveiga Pakštaitė (UK) pristatė savo išradimą – „išmaniąją etiketę”- mažinantį maisto atliekų kiekį namų ūkiuose. Gamtos išteklių instituto (Suomija) mokslininkė Inkeri Riipi dalinosi Suomijos patirtimi ir iššūkiais, susijusiais su maisto švaistymu.

Konferencija organizuojama tarptautinių projektų „Linkėjimai, maistas” ir „NVO vs maisto atliekos namų ūkiuose: Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimo skatinimas” kontekste, kuriuos iš dalies remia Europos Sąjunga, Šiaurės ministrų taryba bei projektų partneriai.

Tarptautinė konferencija „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą"

Lietuvos vartotojų instituto organizuotoje konferencijoje 2018 m. balandžio 10 d. Vilniuje patyrę ekspertai ir praktikai dalinosi įžvalgomis apie vartotojų elgesį ir pristatė įkvepiančių pavyzdžių, kaip pasiekti vartotojų protus ir širdis siekiant mažinti maisto švaistymo mastus. Pranešimus anglų kalba galima peržiūrėti ČIA.

 

Programa

12:15-12:45 Registracija
12:45-13:00 Negalime delsti: maisto švaistymo mažinimo strategija ES. Vytenis Andriukaitis, Europos Komisijos narys, atsakingas už visuomenės sveikatą ir maisto saugą
13:00-13:30 Brangus, bet nuvertintas: apie maisto vertę. Zita Čeponytė, Lietuvos vartotojų instituto prezidentė
13:30-14:00 Maisto švaistymo išsivysčiusiose šalyse poveikis besivystančioms šalims. Robert van Otterdijk, Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) pareigūnas
14:00-14:30 Vartotojai ir maisto švaistymas: nieko čia nepadarysi? Sophie Hieke, Europos maisto informacijos tarybos (EUFIC) vartojimo tyrimų vadovė
14:30-14:45 Diskusija
14:45-15:15 Pertrauka
15:15-15:45 Kaip paveikti vartotojų elgseną siekiant mažinti maisto švaistymą. Lisanne van Geffen, Vageningeno universiteto (Nyderlandai) doktorantė
15:45-16:15 Kaip žmonėms paaiškinti, kas yra tausojantis maisto vartojimas: Nyderlandų patirtis. Margret Ploum, Nyderlandų mitybos centras
16:15-16:45 Sėkmingos komunikacijos atvejis: maisto švaistymo mažinimo kampanija „Puikus maistas, ačiū!” Ingela Morfeldt, Malmės savivaldybė (Švedija)
16:45-17:00 Diskusija ir išvados

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...