Pandemija moko atsakingesnio požiūrio į maistą
Pandemijos metu mažėja maisto švaistymas namų ūkiuose – tokią išvadą daro Lietuvos vartotojų institutas remdamasis Europos šalyse atliktų tyrimų rezultatais.
Stebimas ženklus maisto atliekų sumažėjimas
Tyrimai atlikti Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Italijoje bei kitose valstybėse konstatuoja, jog namų ūkiai karantino metu generavo mažiau maisto atliekų palyginus su laikotarpiu prieš karantiną. Štai net 26% Nyderlandų, 33% Italijos, 40% Graikijos,36% Jungtinės Karalystės vartotojų nurodė, jog maisto atliekų kiekis namuose sumažėjo.
Tyrimai rodo, kad vartotojai stiprina pozityvias maisto valdymo strategijas namuose prisidedančias prie maisto švaistymo mažinimo.
Sumaniai planuojamas apsipirkimas
Daugelis vartotojų atidžiau sudarinėja maisto produktų sąrašus, prieš tai apgalvoja meniu ir patikrina tai, ką turi namuose. Maistas perkamas rečiau, tačiau jo vartotojai vienu metu perka daugiau. 63% Jungtinės Karalystės apklaustųjų vartotojų teigė, kad apsipirkinėjo rečiau, o 30 % pradėjo išsaugoti likučius. Šie elgesio pokyčiai nulėmė bulvių, duonos, vištienos ir pieno atliekų sumažėjimą trečdaliu. Italijos tyrėjai teigia, jog karantino metu žmonės turėjo pakankamai laiko išmokti ir (arba) pagerinti maisto planavimo ir laikymo įgūdžius, pasirinkti mėgstamą dietą, tobulinti maisto gaminimo įgūdžius ir geriau įsisavinti buitinę techniką.
Atrastas maisto šaldymas
Tyrimai pastebi, jog keičiasi vartotojų požiūris į maisto šaldymą, jis pradedamas laikyti efektyvia maisto švaistymo prevencijos priemone. Iki tol vartotojai maisto šaldymą siejo su šviežumo ir skonio praradimu, kokybės sumažėjimu, todėl jį naudojo mažiau.
Kūrybiškas maisto likučių panaudojimas
Sociologinių tyrimų metu vartotojai prisipažino, jog pandemijos metu atsiranda daugiau laiko skirti maisto likučių panaudojimui ir naujų patiekalų gamybai iš jų. Net 25% Nyderlandų vartotojų geriau panaudojo likučius, o ir 27 % namų ūkių išvis susidarė mažiau maisto likučių.
Kas toliau?
Tyrimai rodo, kad atlaisvinus karantino sąlygas, maisto atliekų kiekiai namų ūkiuose vėl pradeda augti. Jungtinėje Karalystėje atlikto tyrimo duomenimis 2020 m. pavasarį atlaisvinus karantino sąlygas maisto atliekos namų ūkiuose padidėjo 4,2 %, nors šis padidėjimas ir nepasiekė prieš karantiną buvusio lygio. Dalis šios šalies piliečių teigė, kad, palengvinus karantino sąlygas, sunku išlaikyti teigiamus elgsenos su maistu pokyčius, nes gyvenimo tempas vėl yra greitesnis ir yra mažiau laiko. Nepaisant to, teigiami maisto tvarkymo pokyčiai išlieka.