Tarptautinė iniciatyva kviečia stiprinti gerus „karantininius“ įpročius
Tyrimai ir apklausos įvairiose šalyse rodo, kad suvaržymai, atsiradę dėl COVID-19 pandemijos, pastebimai paveikė vartotojų įpročius. Žmonės ėmė planuoti maisto poreikius, rečiau lankosi parduotuvėse, „atranda“ šaldytą maistą, atgimsta maisto konservavimo tradicijos. Negana to, vartotojai domisi informacija apie maisto produktų laikymą namuose ir galimybėmis maisto likučius panaudoti naujiems patiekalams. Dėl to sumažėjo išmetamo maisto kiekis.
Tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ sumanytojai – Lietuvos vartotojų instituto (LVI) komanda – siekia prisidėti prie šių teigiamų tendencijų stiprinimo, visų pirma patrauklia šviečiamąja veikla. Iniciatyvos komandą netrukus išvysime „Laisvės pikniko“ renginiuose Utenoje ir Alytuje.
Palapinėje su ženklu „Linkėjimai, maistas“ lankytojai bus „vaišinami“ informacinėmis pramogomis, o šios iniciatyvos entuziastė, talentingoji tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė ves tausaus maisto gaminimo pamokas.
„Daugelis šiandien atranda netikėtų galimybių“, – sako Nida. „Žievelės, galiukai, likučiai – tai, ko vakar būtų tiesiog atsikratyta, šiandien tampa prabangiais ingredientais. Nevaržykime vaizduotės! Patiekalų likučius, maisto atsargas ir ką tik parsineštus produktus visada galima sujungti į naują, netikėtą variantą. Taip taupome pinigus, laiką ir tausojame aplinką. Kartą pagaminę, vartojame ne kartą“, – šypsosi maisto entuziastė.
Namų ūkiai Lietuvoje per metus išmeta daugiau nei 54 000 tonų maisto. „Klimato kaita verčia skubiai ieškoti naujų atsakymų: kaip galėsime apsirūpinti maistu neniokodami planetos?“ – klausia LVI prezidentė Zita Čeponytė.
Iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ koordinatorė Eglė Pieslikaitė paaiškina, kad iniciatyvos dėmesio centre – namų ūkiai. „Vartotojų elgesio tyrimai rodo, kad graudinimu ar bauginimu daug nepasieksi. Todėl mes pasirinkome kitą kelią“, – pasakoja Eglė.
„Laisvės pikniko“ renginiuose Utenoje ir Alytuje „Linkėjimai, maistas“ komanda kvies lankytojus įsitraukti į žaidimus, padėsiančius išvengti maisto švaistymo namuose – pvz., geriau suprasti maisto produktų tinkamumo vartoti datas: jų yra tik dvi, tačiau jų skirtumas, pasirodo, sunkiai įkandamas kai kuriems vartotojams.
„Kol kas vartotojai dažnai tik miglotai įsivaizduoja, kaip jų sprendimai parduotuvėje ir virtuvėje veikia gamtą, klimatą ir kitų planetos gyventojų padėtį“, – sako LVI prezidentė Z. Čeponytė.
Iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ žinutės plačiai aidi ne tik Lietuvoje: net penkiose kitose ES šalyse – Bulgarijoje, Estijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Rumunijoje – LVI partnerės, ne pelno organizacijos, skleidžia „maisto linkėjimus“ savo šalių vartotojams.
„Linkėjimai, maistas“ – „Laisvės piknike“ Utenoje rugpjūčio 28 d. ir Alytuje rugpjūčio 29 d.
Iniciatyvą „Linkėjimai, maistas“ iš dalies finansuoja Europos Sąjunga, Lietuvos vartotojų institutas ir partnerių organizacijos Bulgarijoje, Estijoje, Kroatijoje, Latvijoje ir Rumunijoje.