Tiksliai numatyti porcijas ypač svarbu, jei norime, kad liktų mažiau nesuvalgyto maisto. Porcijų planavimas nereiškia, kad gaminsite mažiau. Gaminsite lygiai tiek, kiek suvalgysite.
Dažnai neaišku, kiek prireiks kruopų ir kitų maisto produktų, kurių tūris gaminant keičiasi. Ši lentelė padės nustatyti, kiek ryžių, makaronų, grikių ir kuskuso virti gaminant garnyrą prie antrojo patiekalo.
Kairėje – 80 g sausų ryžių (4 šaukštai), tai – porcija suaugusiajam. Dešinėje – tie patys ryžiai, tik jau išvirti. Tūris padidėjo beveik 4 kartus! Štai kodėl neverta improvizuoti „iš akies“ – porcijas reikia apskaičiuoti.
Neretai apsirinkame spręsdami, kiek makaronų reikia išvirti, kad būtų nei per mažai, nei per daug. Suaugusiam žmogui rekomenduojama garnyrui virti apie 75 g. makaronų.
Štai jums įrodymas, kad 4 valgomieji šaukštai (apie 75 g) nevirtų grikių – išvirus pavirsta į visai padorią porciją.Tačiau ką daryti, jei visgi išsivirėte per daug? Atsakymas – užšaldyti!