Maisto žinovė, internetų žvaigždė Nida Degutienė – estetiškų patiekalų virtuozė, išmananti tausaus gaminimo subtilybes. Jūsų maisto likučiams ir atsargoms pasisekė: pasinaudokite nuostabiais Nidos receptais – išgelbėkite tai, kas liko nesuvalgyta, susikaupė ar gulėjo užmiršta…
Kai pjaustysite kalakutą (ar kitą keptą paukštį), neišmeskite kaulų – jų prireiks sultiniui išvirti (kalba eina ne apie apgriaužtus svečių kaulus, bet apie karkasą, ir tuos kaulus, kurie lieka paukštį padalinus porcijomis patiekiant). Jei paukštį kepėte su kokiomis nors daržovėmis (svogūnais, morkomis, saliero ar petražolės šaknimis) – šias taip pat panaudokite sultiniui virti. Jei po Kalėdų liko ant kepto paukščio mėsos, ją nupjaukite, pasmulkinkite ir atidėkite į šalį – prireiks patiekimui.
Sudėkite visus kaulus, odeles, keptas daržoves ir skystį, kuris susidarė kepant, į puodą, užpilkite pakankamai šalto vandens, kad apsemtų, įdėkite gabalėlį imbiero šaknies, kelis šitakius (jei turite). Jei sultiniui turite tik karkasą, į sultinio puodą įmeskite svogūną (neluptą), gabalėlį saliero šaknies, petražolės šaknį. Virinkite ant nedidelės ugnies apie 2-3 valandas, kol gausite sodrios spalvos ir išraiškingo skonio sultinį. Nukoškite per sietelį, išmeskite kaulus ir daržoves, sultinį pagardinkite druska ir pipirais.
Išvirkite kiaušinius: sudėkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu ir užvirinkite. Kai vanduo užvirs, nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite kiaušinius šiame verdančiame vandenyje 4-5 minutes. Tada išimkite, perliekite šaltu vandeniu, nulupkite.
Jei turite kiaulienos šoninės, supjaustykite ją plonomis juostelėmis ir pakepinkite iki taps traški.
Į kiekvieną dubenėlį įdėkite išvirtų azijietiškų makaronų, sudėkite susmulkintą keptos paukštienos mėsą, užpilkite sultiniu, pabarstykite smulkintais svogūno laiškais, sezamais (jei turite), įdėkite perpus perpjautą kiaušinį. Galite paskaninti šlakeliu sojų padažo.
Priedams taip pat tiks ir kiti ingredientai: sojų pupelių daigai, kalendrų lapeliai, čili pipirai ir kt.