Renata Šniolienė kviečia gaminti gardžiai ir tausiai!! Tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė dalinsis savo patirtimi ir demonstruos: kur sunaudoti morkų tarkius – likusius išspaudus sultis, ką gardaus pasigaminti iš gausaus cukinijų derliaus ir kaip sunaudoti dažniausiai išmetamą cukinijų žievę. Ir tai dar ne viskas!
Tvarumo idėja – sunaudoti pavytusias, kitiems patiekalams jau nelabai tinkančias morkas. Raugintos morkos – dar retai gaminamas, bet labai gardus ir gaivus užkandis ar net garnyras.
Morkos nuskutamos ar nulupamos, puikiai tiks ir visai suminkštėjusios ar ne pirmo šviežumo daržovės.
Ruošiant sūrymą į vandenį suberiama druska ir maišoma, kol visiškai ištirpsta.
Rauginti galima ir nepjaustytas morkas. Jei norisi greitesnio įrūgimo, galima supjaustyti stambiais šiaudeliais.
Į patogų rauginti indą sudedamos morkos, į kelias dalis supjaustytos česnako skiltelės, beriamas prieskonių mišinys ir galiausiai supilamas sūrymas.
Indas pridengiamas dangčiu ar medžiaga ir statomas į šiltą vietą.
Rūgimo procesą reikėtų stebėti. Svarbu, kad morkos būtų visiškai panirusios ir tolygiai rūgtų. Procesas trunka nuo 7 iki 12 dienų.
Įrūgusios morkos laikomos vėsesnėje aplinkoje.