Šio recepto skonio ir tvarumo idėja – be kaitinimo, be likusio marinato pagamintos juostos, ne tik papuošiančios vienakąsnius ar sumuštinius, bet ir puikiai tinkančios garnyrui ar užkandžiui. 2 kilogramai cukinijų viename stiklainyje – misija įmanoma. Be to, šiam receptui labiausiai tinka pačios didžiausios, peraugusios cukinijos, kurias dažnas išmeta dėl neva nebetinkamų maistinių ir skoninių savybių.
Cukinija nuplaunama, nusausinama ir nulupama žievė. Tiek jos lupimui, tiek juostų gamybai naudojamas pats plačiausias daržovių skustukas. Juo stengiamasi pjauti per visą cukinijos ilgį, kol pasimato sėklos. Likusią minkštąją dalį su sėklomis galima sumalti virtuvinio kombaino peiliais ir, sumaišius su kiaušiniais ir trupučiu miltų, iškepti puikius blynus.
Česnakas supjaustomas nedideliais gabaliukais ir beriamas ant juostų. Ten pat pilami ir beriami likę ingredientai, nieko nemaišant indas paliekamas 4-6 h. Per šį laiką aptirpsta druska ir cukrus, cukinijos dėl acto rūgšties išleidžia sultis, juostų tūris sumažėja, susidaro daugiau skysčio.
Dideliu šaukštu lėtai ir atsargiai maišoma, kol nebesimato cukraus ar druskos kristalų, juostos sudedamos į patogų sandėliuoti indą ir dedamos į vėsią vietą.
Gaminant greitam vartojimui, cukraus kiekį galima mažinti iki 180 g vienam kilogramui juostų, žieminiam variantui cukraus reikia bent 200 g, o geriausia – 250 g. Baimintis, kad bus labai saldu, nereikia, cukraus saldumą neutralizuos actas.