Tortas „Sultenė“ – su keptomis daržovėmis ir įvairių rūšių humusu

Tortas „Sultenė“

Augalinio maisto guru, kultinė šefė Ona Jurkšienė kviečia į maisto gaminimą žvelgti kūrybiškai ir strategiškai. 

Reikės:

ikonos

1 „tortui“  (1 kg, 6 porc.)

Pagrindui:

  • apie 120 g įvairių duonos likučių be plutelių
  • šlakelio žolelių aliejaus

Pertepimui:

  • 200 g raudonos spalvos humuso (su burokėliais) 
  • 200 g geltonos spalvos humuso (su keptomis morkomis arba keptais moliūgais ir ciberžole) 
  • 200 g žalios spalvos humuso (su špinatais arba avokadais) 
  • 2 šaukštų citrinų sulčių 
  • 2 skiltelių česnakų arba žiupsnelio ferulos
  • rūkytos paprikos miltelių
  • žiupsnelio druskos, maltų pipirų 
  • 20–30 g balkšvojo gysločio luobelių

Įdarui:

  • 1 stiklinės įvairių daržovių likučių
  • 1 paprikos 
  • 1 nedidelės cukinijos
  • 1 nedidelio baklažano 
  • šlakelio aliejaus daržovių likučiams apkepti 
  • žiupsnelio mėgstamų džiovintų prieskoninių žolelių 
  • 1 šaukšto kapotų prieskoninių žalumynų

Papuošimui:

  • 4–5 raudonų vynuoginių pomidoriukų 
  • kelių juodųjų alyvuogių
  • daigintos liucernos arba baltojo ridiko 
  • kelių bazilikų, špinatų arba gražgarsčių lapelių

Paruošimo būdas:

Kiekvienos spalvos humusas sumaišomas su trečdaliu balkšvojo gysločio luobelių, pagardinamas rūkyta paprika, česnakais ar ferula, citrinų sultimis, prieskoniais ir paliekamas bent pusvalandžiui, kad sutirštėtų.

Įdarui skirta paprika nuplaunama, perpjaunama pusiau, pašalinamos sėklos; pjūviu į apačią padedama ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, kepama orkaitėje, kol apskrunda; uždengiama atvėsinti, kad lengviau nusiluptų odelė. Nulupta paprika supjaustoma juostelėmis.

Nuplauta cukinija supjaustoma maždaug 1 cm griežinėliais ir apkepama grilyje arba keptuvėje, kad išliktų traški.

Nuplautas baklažanas supjaustomas maždaug 1 cm griežinėliais ir gerai iškepamas grilyje arba keptuvėje.

Keptos daržovės nusausinamos nuvalant  aliejų popierine servetėle, pabarstomos prieskoniais.

Turimi daržovių likučiai, jei reikia, susmulkinami, švelniai apkepinami keptuvėje su nedideliu aliejaus kiekiu, pabarsčius džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis bei prieskoniais, atvėsinami, sumaišomi su kapotais žalumynais.

Atsegamos torto formos dugnas išklojamas įvairiais duonos gabaliukais (likučiais), pašlakstomas žolelių aliejumi. Ant duonos paeiliui sluoksniuojami šie ingredientai:

  1. burokėlių humusas, kuris išlyginamas, pabarstomas rūkytos paprikos milteliais; ant jo sudedami apkepti daržovių likučiai ir baklažanų griežinėliai bei džiovintų pomidorų gabalėliai; sluoksnis suspaudžiamas.
  2. Kitas sluoksnis – žalio humuso, kuris išlyginamas ir pabarstomas prieskoniais; ant jo sudedami keptų cukinijų griežinėliai ir keptų paprikų juostelės; į tarpelius – susmulkintos alyvuogės; sluoksnis suspaudžiamas. Ant jo sudedamas geltonas humusas, paviršius išlyginamas ir tortas padedamas į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sutvirtėtų.

Papuošimui skirti vynuoginiai pomidoriukai perpjaunami skersai, sudedami į skardelę ant kepimo popieriaus, pabarstomi druska, pipirais bei džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, apšlakstomi aliejumi ir vytinami maždaug 100 °C pravertoje orkaitėje apie valandą.

Sutvirtėjęs tortas išimamas iš torto formos, dedamas ant lėkštės, supjaustomas porcijomis, kurios vėl sudedamos į torto formą; papuošiama vytintais pomidorais, juodomis alyvuogėmis, daiginta liucerna arba baltųjų ridikų „spagečiais“ bei žaliais bazilikų, špinatų arba gražgarsčių lapeliais.

Pažiūrėkite, kaip šį patiekalą gamina pati Ona.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...